Kouření v restauračních zařízeních je zakázané, stejně jako na dalších veřejných místech. Kouření v bytech však jen tak zakázat nejde. Bohužel. Ani pronajímatel nemůže oficiálně kouření v bytě nájemcům zakázat. A zápach z cigaret, který se drží v místnosti je nepříjemný každému. Mnohdy i kuřákovi. Jestliže chcete nemovitost po kuřákovi znovu pronajmout nebo dokonce prodat, zápach pravděpodobně velmi sníží hodnotu. Vypořádat se s kouřem není nikdy příjemné. Vhodné je zbavit se zápachu co nejdříve.

Bohužel je zápach z cigaret opravdu silný a odolný. Ze stěn se opravdu špatně odstraňuje. V dnešní době však už existují zařízení, která dokáží dům zbavit zápachu. Odborníci čistí i potrubí a používají ozón. To znamená, že se zápachu z cigaret nemůžete zbavit úplně sami. Bohužel kolikrát nejde jen o samotný zápach, ale také zažloutlé nevzhledné stěny. A jistě chápete, že nejde jen o estetiku a nepříjemný pach. V kouři se nachází karcinogenní látky. Ty ve stěně zůstanou i ve chvíli, kdy jen nenápadně vyvětráte prostor a přemalujete stěny. Přesto se můžete pokusit vypořádat se zápachem sami.

Zápach stěn z cigaretového kouře

Stěny musí dostatečně dýchat

Zakouřený prostor je dobré nechat dostatečně dýchat. V prostoru, kde je nahromaděný kouř tedy otevřete všechna okna a ideálně také dveře. Vhodné je nechat otevřeno co nejdéle. Nejen během samotného čištění prostoru, ale také po něm. Pořiďte si ventilátory a nastavte je směrem k oknu. Díky tomu vyfoukáte kouř z místnosti.

Dále vám pomohou misky s obyčejným octem. Případně se stelivem pro kočky a jedlou sodou. Tyto látky totiž dokáží absorbovat zápach. Samozřejmě se nemusíte spoléhat na tyto babské rady a pořídit si kvalitní čističku vzduchu s HEPA filtry. Jestliže to však z nějakého důvodu není možné, nevadí. Ocet nebo jedlá soda udělají podobnou službu.

Připravte se na mytí a malování

Pak už přijdou na řadu samotné stěny a strop. Nebude stačit vzít barvu a natírat. Budete muset také umýt stěny a strop. Opět pomůže ocet. Šálek bílého octa smíchejte s půl šálkem sody a dvěma šálky vody. Do této směsi pak namočte houbičku a začněte mýt stropy a následně také stěny. Díky octu se pravděpodobně zbavíte zápachu z povrchu. Je však důležité proces třikrát zopakovat, aby bylo vymytí opravdu dostatečné.

Umyly jste stropy i stěny už třikrát, ale zápach je stále patrný? Pak budete muset namočenou omítku celou oškrábat. Díky tomu se zápachu zbavíte určitě. Počítejte však s tím, že jde o poměrně náročný proces, po kterém bude nutné opět stěny umýt. Ať tak či tak, před dalším postupem budete muset čekat, až stěny dokonale uschnou. Až po vyschnutí se můžete pustit do malování.

Proč nelze stěny jen přemalovat?

Mysleli jste si, že nový nátěr bude bohatě stačit? Že se prostor prostě vyvětrá a vymaluje? Bohužel zápach by mohl přes nový nátěr proniknout, stejně jako případně zažloutlé skvrny. Navíc by vám barva na mastné a špinavé stěně nemusela dostatečně dobře držet. Je známo, že malířské barvy lépe drží na čistém povrchu.

Speciální základní nátěr

Záleží vám na tom, aby kouř z bytu zmizel jednou pro vždy? Pak je vhodné investovat do speciálního základního nátěru, který dokáže blokovat zápach. Jsou to opravdu velmi účinné nátěry, které brání pronikání pachových molekul a skvrn do nového nátěru.

Pozor i na další věci

Myslete na to, že kouř určitě nezůstal jen ve stěnách, ale nasákly ho i další povrchy. V místnosti, kde se kouřilo je vhodné vyměnit veškeré žárovky. Ty totiž kouř pravděpodobně také absorbovaly a navíc při svícení působí stejně jako aroma difuzéry. Mohly by tak nikotin rozptylovat zpět do prostoru. Samozřejmě je důležité se zaměřit také na okna. Pokud je nebudete muset zcela měnit, pravděpodobně postačí je důkladně umýt s velkou dávkou octa.

Záclony a závěsy, případně rolety nebo žaluzie je vhodné zcela vyměnit. Jestliže to však z nějakého důvodu není možné, je nutné je opravdu důkladně umýt. Rolety a žaluzie můžete umýt ve vaně. Nechte je odmočit ve vodě s hrnkem octa a čistícího přípravku a pak pořádně drhněte. Záclony a závěsy je vhodné prát v pračce opět s octem na co nejvíce stupňů je to možné.

Zapomenout nesmíme ani na podlahy. V tomto případě pro vás však máme špatnou zprávu. Pravděpodobně totiž bude nutné je zcela vyměnit. A pokud se rozhodnete pro čištění, pak počítejte s tím, že nestačí jen jednou vytřít vodou s octem. Počítejte s tím, že bude nutné zvolit vhodný přípravek na daný povrch a čistit ho mechanicky kartáčem. A jednou to pravděpodobně stačit nebude. Přidejte ještě ocet a celý proces opakujte. Nezapomeňte ani na lišty kolem zdí a samozřejmě ani na zárubně.

Máte v bytě koberce? Zbavte se jich. A jestliže si je chcete nechat, zkuste je zasypat jedlou sodou a pak vysát. Vysávat je třeba opravdu dlouho. Poté postříkejte koberec vodou s octem a nechte uschnout. Vhodné je po tomto postupu ještě přistoupit ke klasickému mokrému čištění koberce profesionálními stroji.

Nejste si jisti, zda to zvládnete?

Na celý proces zbavování kouře si samozřejmě můžete pozvat odborníky. Ti si poradí nejen se stěnami a jejich novou výmalbou, ale pravděpodobně také s ostatními povrchy. Výhodou je, že disponují speciálním vybavením, se kterým jde práce od ruky a výsledky jsou opravdu skvělé. A vy jste navíc zcela bez práce a můžete se věnovat jiným věcem.