Pořídili jste si nový dům nebo chcete oživit stěny vašeho původního domova? Rozhodli jste se, že vše zvládnete sami. Vždyť o nic nejde. Koupíte barvu, váleček a vymalujete. Jenže stěny už na sobě mají velké nánosy barev a nový nátěr prostě nedrží. Pak bude potřeba začít škrábáním.

 

Jak škrábat rychle a efektivně

Důležité je začít tím, že celou místnost vyklidíte a zbylé věci důkladně přikryjete plachtou. Kartonové krabice a plachtu dejte také na zem. Ušetříte si tím spoustu času při závěrečném úklidu. Až budete mít vše perfektně zakryté a zajištěné páskou, můžete začít se samotnou přípravou škrábání stěn.

 

Zavřete okna a pusťte se do vlhčení stěn. Okna je důležité zavřít proto, aby se v místnosti co nejdéle držela vlhkost. S namáčením stěn určitě nešetřete. Vrstva malby může být opravdu velká. K namáčení je vhodné používat chlupatý váleček, stejně poslouží i klasická zednická štětka. Stěny je ideální namáčet po malých částech. Díky tomu se vyhnete vysychání.

 

Čím škrábat stěny

Nejvhodnější je pořídit si zednickou škrabku, které se také říká patentka. Škrabku držte pod malým úhlem. Je důležité, aby po stěně jemně klouzala, není žádoucí, aby se zarývala do stěn. Rýhy by totiž mohly narušit štuk. Pokud omítka škrábání odolává, znamená to, že je stěna málo vlhká. V takovém případě je nutné vlhčení zopakovat. Pokud by stěna nebyla dostatečně vlhká, bude škrábání mnohem náročnější. A cílem není nadřít se.

 

Poté, co seškrábete vrstvy barvy ještě nemáte hotovo. Stěny je potřeba také pořádně rozmýt. Po škrábání pravděpodobně na stěně zůstanou malé praskliny nebo rýhy. Právě rozmýváním vyhladíte stěnu. Připravte si tedy teplou vodu a přidejte trochu mýdle, které odstraní ze stěny mastnotu. Pro rozmývání použijte ideálně kulatou zednickou štětku. Veškerý prostor omývejte do ztracena. Povrch by měl být jednotný a také hladký.

 

Před malováním ukliďte

Máte téměř hotovo. Nyní už zbývá jen úklid před malováním. Vhodné je zbavit se nejprve hrubých nečistot a teprve potom začít s odkrýváním veškerého nábytku. Až v samotném závěru odstraňte igelity z podlahy. Prach balte do igelitu. Máte hotovo? Pak můžete začít s malováním.

Před malováním opět položte igelit

Stěny jsou připravené na malování a veškerý nepořádek je uklizený. Nyní musíte vše zakrýt znovu. Tentokrát proto, abyste nábytek nebo podlahu nepotřísnili barvou. Ještě před samotným nánosem vámi zvolené barvy nezapomeňte stěnu důkladně napenetrovat. Penetrační nátěr zlepší přilnavost nátěrové hmoty a sníží také spotřebu barvy. Pokud byste se do malování pustili bez penetrace hrozí, že se nový nátěr bude odlupovat. Veškeré škrábání by pak postrádalo smysl. Navíc by na stěně mohly vzniknout také fleky.

 

Zásadní roli hraje také správný výběr penetrace. Penetrační nátěr by proto měl chemicky odpovídat zamýšlené povrchové úpravě. Při výběru si proto ideálně nechte poradit od výrobce nebo od prodejce. Většina penetrací je vodou ředitelná. Pro výmalbu starších omítek je vždy vhodné zvolit hloubkovou penetraci, která obsahuje mikroskopické částečky pronikající do nasákavého materiálu. Vhodné je nanést penetraci ve dvou vrstvách. Pokud se obáváte plísně v domě, pak je dobré zvolit protiplísňovou penetraci s aktivní složkou.

Nechte si pomoci od profesionálů

Původně jste svůj dům chtěli vymalovat sami, ale poté, co jste zjistili, že je potřeba nejprve škrábat a poté ještě penetrovat jste si to rozmysleli? Obraťte se na profesionální malíře, kteří si s úkolem poradí na jedničku. Profesionální malíři se o vymalování postarají od A do Zet. Zhodnotí stav stěn, oškrábou je, napenetrují a samozřejmě také vymalují. Pochopitelně se postarají také o úklid. Vy se můžete těšit z nově vymalovaných stěn.